O nama

Web portal ZDKultura.ba nastao je s ciljem informiranja građana Zeničko-dobojskog kantona i Bosne i Hercegovine o kulturnim manifestacijama, aktivnostima ustanova i organizacija kulture, bazama podataka, postojećoj legislativi u sektoru kulture, nacionalnim spomenicima, kulturnoj produkciji, materijalnoj i duhovnoj baštini, modelima finansiranja, statusu samostalnih umjetnika, aktivnostima strukovnih udruženja, istraživačkim projektima, aktuelnim modelima kulturnih politika i strateškim dokumentima u sektoru kulture.

Portal ZDKultura.ba objavljuje najave i prikaze kulturnih događaja na području Zeničko-dobojskog kantona: pozorišnih premijera i gostovanja, koncerata klasične i popularne muzike, promocija knjiga i književnih skupova, muzejskih izložbi, filmskih premijera, te pozorišnih, muzičkih, folklornih i filmskih festivala. Portal osim najava objavljuje i kalendare kulturnih događaja na području Zeničko-dobojskog kantona.

ZDKultura.ba nastoji omogućiti umjetnicima i radnicima u kulturi da na jednom mjestu pronađu partnere za svoje projekte i informacije koje ih zanimaju. Ovaj portal nastoji unaprijediti kulturnu saradnju u Zeničko-dobojskom kantonu i Bosni i Hercegovini i razviti međunarodnu saradnju, te pridonijeti boljoj komunikaciji između bosanskohercegovačkih umjetnika, kulturnih radnika i kulturnih organizacija i ustanova.

Misija portala je pomoći uspostavi održivog kulturnog sistema Zeničko-dobojskog kantona i Bosne i Hercegovine. Naime, u situaciji kada postojeća pravno-politička struktura države (nepostojanje državnog ministarstva kulture) onemogućava artikuliranje koherentne bosanskohercegovačke kulturne politike i cjelovitog sistema kulture, nužno je omogućiti uvezivanje parcijalnih kulturnih politika i sintetiziranje podataka iz sektora kulture.

Pored toga, ZDKultura.ba nastoji potaknuti raspravu i uključiti sve aktere kulturnog života: ustanove i organizacije kulture, umjetnike i umjetnička strukovna udruženja, oficijelno neartikulirane grupe, nosioce alternativnih životnih stilova i svjetonazora, rubne kulturne identitete, intelektualnu i akademsku zajednicu, kritičko javno mnijenje, ukratko, sve nosioce kulturnih djelatnosti koji su spremni na dijalog i javnu razmjenu ideja.

Stoga, pozivamo sve zainteresirane da budu saradnici našeg portal kroz dostavljanje autorskih tekstova, prikaza kulturnih događaja, informacija o aktivnostima ustanova i organizacija kulture, te kritičkih komentara na aktuelne modele kulturne politike.