BNP

BOSANSKO NARODNO POZORIŠTE ZENICA osnovano je pocetkom 1950. godine. Repertoar Pozorišta brižljivo je sastavljan s ciljem da bude savremen i angažiran. Postavljana su djela najznacajnijih svjetskih dramaticara te brojnih bosanskohercegovackih i južnoslovenskih autora. Tokom svoje historije BNP Zenica je izgradilo prepoznatljiv stil i zauzelo znacajno mjesto u porodici bosanskohercegovackih teatara. Prezentirajuci vrhunska teatarska ostvarenja BNP Zenica je ucestvovalo i bilo laureat na brojnim teatarskim festivalima, smotrama i susretima na prostorima ex-Jugoslavije – Pozorište je gostovalo u Crnoj Gori, Ceškoj, Hrvatskoj, Italiji, Kazahstanu, Makedoniji, Njemackoj, Poljskoj, Sloveniji, Srbiji i Vojvodini. Za plodan rad i umjetnicka dostignuca Pozorište je dobilo brojene nagrade i društvena priznanja.

Osim teatarskih, BNP Zenica organizator je i domacin razlicitih kulturnih i zabavnih programa i manifestacija, znacajnih za cjelokupan kulturni život u gradu Zenici, u Zenicko-dobojskom kantonu i šire. 
Bosansko naodno pozorište Zenica u okviru svojih produkcijskih mogucnosti tokom jedne pozorišne sezone premijerno izvodi 9-11 predstava namijenjenih publici razlicitih uzrasta. Dvije do tri predstave namijenjene su djeci i omladini, ostatak «odrasloj» publici. Vođeno ambicijom da ide ukorak s vremenom, da doprinosi rješavanju dilema savremenog covjeka, BNP Zenica se u svom kreativnom postupku jasno opredjeljuje za njegovanje i afirmisanje bosanskohercegovackog književnog i dramskog naslijeda. Takoder, posebna pažnja u repertoarskoj politici poklanja se dramatizacijama znacajnih domacih i stranih proznih djela, te stimulisanju i afirmisanju mladih dramaticara.

Tokom 60 godina postojanja BNP Zenica je izraslo u najznacajniju umjetnicku instituciju u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine. Kroz svoje umjetnicko djelovanje BNP Zenica postalo je središte i stjecište ne samo teatarskog, nego svekolikog umjetnickog i kulturnog života.