Kulturologinja u Upravnom odboru Mreže za izgradnju mira

Kulturalni studij

Mreža za izgradnju mira u Bosni i Hercegovini zvanično je danas predstavila novi sastav svog Upravnog odbora za naredno četverogodišnje razdoblje od 2021. do 2025. godine. U petočlani saziv ovog najvišeg upravnog tijela Mreže, a ispred Fondacije Muharem Berbić, ušla je i Nerdžis Čaplja, istaknuta bosanskohercegovačka kulturologinja koja će u navedenom periodu obavljati funkciju potpredsjednice Odbora.

Nerdžis Čaplja je uspješna alumnistica Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zenici. Diplomirala je 2018. godine u okviru treće generacije Kulturalnih studija sa visokom prosječnom ocjenom, a trenutno na istom univerzitetu privodi kraju II ciklus studija iz oblasti menadžmenta. Zaposlena je kao projektna menadžerica u Fondaciji „Muharem Berbić“ u Sarajevu. Nerdžis već godinama aktivno djeluje u nevladinom sektoru u okviru različitih organizacija. Njeni poslovni zadaci obično su bili vezani uz programske aktivnosti i projektni menadžment, a interesna područja uz izgradnju mira, njegovanje različitosti, promociju socijalne inkluzije i intersekcionalnosti, te preduzetništvu u kulturnom i kreativnom sektoru. Pored svog profesionalnog angažmana, Nerdžis naročito voli pohoditi bosanskohercegovačke planine i izučavati bh. kulturno-historijsko naslijeđe. Zalaže se za ideje kreiranja bolje sadašnjosti i socio-ekonomskog prosperiteta Bosne i Hercegovine, uz maksimalno korištenje njenih brojnih prirodnih i društvenih potencijala. Nerdžis Čaplja će biti najmlađi član Upravnog odbora Mreže.

Inače, Mreža za izgradnju mira uspostavljena je 2010. godine, a cjelokupno djelovanje te organizacije usmjereno je na projekte obnove kvalitete društvenog i ekonomskog života u BiH, kao i na dugoročno povećanje sposobnosti bh. društva da se ophodi s različitostima i sukobima na konstruktivan i nenasilan način. Želja je da se takvim djelovanjem stvori okvir za zajedničko i koordinirano djelovanje niza nevladinih organizacija, lokalne uprave i samouprave, poslovnog sektora, medija i državnih institucija. Mreža za izgradnju mira je dobitnica nagrade “Sloboda” Međunarodnog centra za mir, a 2016. godine proglašena je organizacijom godine u Bosni i Hercegovini prema izboru „BH Magazina.“

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *