Prilozi naših studenata: Kratka reportaža o Ilijašu

Kulturalni studij Kulturna baština

Kao i mnogi gradovi koji su se razvili tokom industralizacije Bosne i Hercegovine  tako je i u općini Ilijaš.   Prirodna bogatstva šume, rude, neiskorišteno zemljište i radna snaga, postaju naročito interesantna u doba Austro-Ugarske vladavine kada se podižu i prva industrijska preduzeća, otvara rudnik, grade željezničke pruge. 1885. godine za potrebe novootvorenog rudnika magnana u Čevljanovićima, koji je pripadao rudrskoj zadruzi „Bosnia“ izgrađen je trak uskotračne pruge od Semizovca do Ivančića. Bila je to prva rudnička pruga izgrađena u BIH.

Prvi vjesnik privredno-ekonomskog razvoja Ilijaša i okoline bila je pilana, da bi Željezara Ilijaš preuzela dominantnu ulogu u razvoju privrede, stambene izgradnje, urbanizacije grada, u školstvu i zdravstvu. Željezara je preko svojih doprinosa bila nosilac sportskih, kulturno-umjetničkih i društvenih djelatnosti –  sinonim razvoja Ilijaša i okoline.

Željezara se počela graditi 1952 godine. Pravi privredni preporod Ilijaš doživljava 1954. godine kada je puštena u rad Livnica vodovodnih i kanalizacionih cijevi. Ilijaš je poslije rata imao 15-ak društvenih i 25 privatnih stambenih objekata,  da bi pred posljednji rat izrastao u veliki privredni centar i najveći metalurški centar na Balkanu. Veliki doprinos u projektiranju radničkih naselja u Ilijašu dao je naš poznati arhkitekta Juraj Neidhardt.

Na području Općine nalazi se značajan broj kulturno-historijskih i prirodnih znamenitosti. Srednjovjekovni grad Dubrovnik i nekropola stečaka u Kopošićima proglašeni su za nacionalne spomenike od interesa za BiH od strane Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH. Od prirodnih znamenitosti važno je istači Bijambarsku pećinu i kanjon rijeke Misoče.

Na optimalnoj nadmorskoj visini (u prosjeku 950 m.), u gustoj četinarskoj šumi, livadama, dva vodotoka sa jezerima i ponorima, pet pećina, stijenski masivom i veoma kvalitetnim zrakom pruža izuzetne uslove za izlete, lov, ribolov, planinarenje, alpinizam, speleologiju, branje gljiva i ljekovitih trava. Središnji dio Bijambara je enklava krasa sa svim njegovim karakteristikama, pečinama, ponornicama, vrtačama, stjenskim masivom.

Na reletivno malom prostoru postoji pet špilja u tri horizonta, od kojih je već odavno čuvena tzv. glavna ili bijambarska pećina čiji je obilazak prava atrakcija. Ima četri dvoranesa veoma bogatim pećinskim svih poznatih formi nastajanja( bočni blokovi, kapnici, salivi, stalagmiti, zavjese. Prostorno je najveća krajnja, četvrta dvorana  koja je zbog izuzetne akustičnosti nazvana muzička dvorana.

Stari grad Dubrovnik je srednjovjekovna tvrđava na području naselja Višnjica, u Općini Ilijaš. U 13. vijeku područje između Sarajevskog i Visočkog polja pripadalo je staroj bosanskoj župi Vidogošći-Vogošći, u kojoj je Dubrovnik, zajedno s podgrađem, glavni politički centar.

Grad je sagrađen na strmom, uskom i krševitom izdanku brda Huma, iznad Sastavaka, odnosno ušća potoka Zenika u rijeku Misoču. Lakši pristup gradu je iz sela Kopošić, dok je drugi pristup moguć lošim makadamom pored rijeke Misoče. Grad je od Ilijaša udaljen nešto više od deset kilometara. ove župi.

Crkva Svetog Ilije je hram pravoslavne Crkve, izgrađena(1879-1881) koji se nalazi u Ilijašu. Pripada dabrobosanskoj mitropiji arhijerijskom namestništvu Sarajevskom i sjedišteje Ilijaške parohije. Posvećen je svetom Iliji.

Posjetom  Ilijašu sa kolegama  ispred Odsjeka za kulturalne studije  razgovarala sam sa studenticom Lamijom Mustafić iz Ilijaša koja se ujedno  ističe i aktivizmom kroz razna udruženja, pa sam je zamolila da mi malo više ispriča o aktivizmu mladih danas u Ilijašu.

„Mladi na području Općine Ilijaš su svjesni koliko aktivizam može biti dobar za njih i za njihovu opčinu i mnogi volontiraju u raznim organizacijama. Mi u Općini Ilijaš imamo dva omaldinska udruženja koja mladima pružaju mogučnost da učestvuju ili realizuju  svoje projekte. Mi se iz godine u godinu trudimo što uspješnije promovisati aktivizam i još više aktivirati mlade, jer zaista mladima je samo potrebna pažnja i sloboda da se izraze. Imamo želju osnovati još jedno omladinsko udruženje kao bi naši mladi imali više izbora za volontiranje, ai na taj način mogli osnovati viječe mladih.“

Zeinab Abdelaziz Ahmed Hassan

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *