ISTINSKI POSVEĆENI I ISTRAJNI STUDENTI NAJVEĆA SU VRIJEDNOST KULTURALNIH STUDIJA

Kulturalni studij

Sabrina Keleštura je diplomirana kulturologinja. Studij je završila kao redovna studentica u generaciji 2014/2018. Bila je pripravnica u Sektoru za odnose sa javnostima Gradske uprave Zenica, a danas je angažovana u Muzeju grada Zenica na naučno-istraživačkim i stručnim projektima. Sabrina je članica Projektnog tima Odsjeka za kulturalne studije. Sabrina smatra kako je svačije iskustvo studiranja posebno i vrijedno pažnje, ali da nijedno nije savršeno. Iako, prema njenom mišljenju, svaki studij sa sobom nosi svoje izazove, Sabrina istovremeno smatra da ono što nas pokreće i vodi na tom putu jesu ljubav i istrajnost, strast i želja da se nečemu posvetimo. Ona također ponosno ističe kako je takvih kolegica i kolega uistinu mnogo na Kulturalnim studijima, što dokazuju njihovi profesionalni uspjesi koje nije jednostavno postići u okolnostima u kojima živimo. U nastavku pročitajte i druga iskustva kolegice Sabrine koja se odnose na njene studentske dane i današnje profesionalne angažmane.

Nakon završetka srednje škole izbor fakulteta činio se kao najteža odluka u životu. Prvenstveno iz razloga što su se moji profesionalni interesi oduvijek kretali u oblastima humanističkim naukama, a realno gledajući, u gradu koji je dominantno industrijski „grad čelika, vatre i dima“, oduvijek se najviše investiralo u razvoj obrazovnih programa iz tehničkih oblasti. Zbog toga ne treba čuditi što odluka odabira studijskog programa nije jednostavna onima koji se žele obrazovati u oblastima humanističkih i društvenih nauka i umjetnosti, prvenstveno zbog suženog izbora studijske ponude, ali i zbog nedovoljno dobre situacije na tržištu rada u oblasti kulture, umjetnosti i medija. U današnjem vremenu kada se upis na fakultet namanje vrši prema ličnom interesovanju i afinitetu, već prema mogućnosti zaposlenja i ukupnoj perspektivi, čini se jako teškim napraviti dobar izbor. Godine 2014. hrabro započinjem svoje akademsko obrazovanje upisujući novopokrenuti Odsjek za Kulturalne studije. Moja odluka se temeljila na sprovedenom istraživanju o predmetima koje ću pohađati kao i samo poimanja kulturalnih studija u okolini i svijetu, ali i potrebnosti izučavanja nečeg drugačijeg. Ideja o osnivanju takvog studijskog programa u Zenici meni se činila revolucionarnom, a htjela sam biti dio započete revolucije, u kojoj bi kultura konačno dobila na važnosti i postala doprinoseći faktor zajednice na više razina.

Smatram da je svačije iskustvo studiranja posebno i vrijedno pažnje, ali da nijedno nije savršeno. Svi smo na putu do diplome imali razna ohrabrujuća ali i razočaravajuća iskustva. Svaki studij sa sobom nosi svoje izazove. Međutim ono što nas pokreće i dovodi do kraja puta jesu ljubav i istrajnost, strast i želja da se nečemu posvetimo. Upravo zbog toga je najvažnije pratiti svoja htjenja i aspiracije, jer jedino tako se nikada ne možemo naći na pogrešnom putu. Takvih kolegica i kolega je uistinu mnogo na Kulturalnim studijima, a to dokazuju njihovi profesionalni uspjesi koje nije jednostavno postići u okolnostima u kojima živimo.

Nakon završavanja Kulturalnih studija, generacijski nas je uhvatio svojevrstan strah, anksioznost i briga zbog deprimirajućih društvenih i ekonomskih prilika oko nas. U društvu koje za kulturu iz svojih proračuna ne izdvaja gotovo niti jedan procenat, završiti Kulturalni studij uistinu se čini kao hrabar čin. Međutim, kada pogledam svoje kolegice i kolege danas, svi koji su se istinski trudili i srcem voljeli ono što su učili i studirali, nisu imali problem pronalaska radnog angažmana. Za njih bih se usudila reći kako danas rade na prvoj liniji borbe za odbranu kulture od onih retrogadnih snaga u čijim rukama nažalost u dobroj mjeri leži sudbina nas i naših institucija kulture i umjetničkih organizacija. Nakon diplomiranja priključila sam se Projektnom timu Odsjeka za kulturalne studije u okviru kojeg radimo na istraživanjima od velike važnosti i značaja za grad Zenicu i Bosnu i Hercegovinu, a primarno se odnose na identitarna pitanja i zaštitu kulturne baštine. Godinu dana nakon diplomiranja započela sam i svoj pripravnički u Sektoru za odnose sa javnostima Gradske uprave Zenice gdje sam radila šest mjeseci, nakon čega prelazim u Gradski muzej gdje djelujem i danas radeći na naučno-istraživačkim projektima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *