USPJEŠNA SARADNJA KULTURALNIH STUDIJA I BOSANSKOG NARODNOG POZORIŠTA ZENICA

Kulturalni studij Obrazovanje

Od svog osnivanja Odsjek za kulturalne studije ima izuzetno uspješnu saradnju sa Bosanskim narodnim pozorištem Zenica. Veliki broj studenata i studentica do sada je u ovoj najvećoj ustanovi kulture u Zeničko-dobojskom kantonu realizovao pripravnički staž ili na drugi način bio profesionalno angažiran, uključujući i učešće u profesionalnim projektima pozorišne umjetničke produkcije i članstvo u festivalskim žirijima.

Odsjek za kulturalne studije Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zenici od svog osnivanja razvija saradnju sa institucijama kulture i umjetničkim organizacijama iz Zenice i Bosne i Hercegovine. Ta vrsta partnerske saradnje između profesionalnih ustanova i jednog univerzitetskog studijskog programa u praksi se pokazala višestruko korisnom za obje strane, a značajne benefite donosi upravo studenticama i studentima.

Među institucijama kulture koje su pokazale veliku želju i interes za ovim oblikom saradnje posebno se ističe Bosansko narodno pozorište Zenica. Riječ je o umjetničkoj organizaciji koja predstavlja najveću i najstariju javnu ustanovu kulture na području grada Zenice i Zeničko-dobojskog kantona, ali i šire regije Centralne Bosne i Hercegovine. Nesumnjivo se radi o jednoj od najznačajnijih umjetničkih organizacija u zemlji koja svojim profesionalnim referencama i umjetničkim rezultatima proteklih 70 godina kontinuirano potvrđuje svoju lidersku poziciju u oblasti scensko-muzičke djelatnosti i izvedbenih umjetnosti.

Studenticama i studentima Kulturalnih studija već godinama je omogućeno besplatno praćenje i prisustvo većini predstava i programa koji se održavaju u dvoranama i scenskim prostorima ove teatarske kuće. Pojedini diplomirani studenati Kulturalnih studija uspješno su završili pripravnički staž u ovoj ustanovi kulture na poslovima i radnim zadacima pozorišnih  umjetnika – dramski pedagog, inspicijent i organizator. Ti diplomirani kulturolozi i kulturologinje i dalje su stalni saradnici Bosanskog narodnog pozorišta. Profesionalna saradnja i volonterski angažmani sa studentima kulturalnih studija ostvarivani su i na poslovima asistenta organizacije i produkcije, rekvizitera, audio-video operatera i na drugim specifično pozorišnim i kreativnim poslovima. U žirijima publike i ocjenjivačkim tijelima festivala i manifestacija koje organizuje Bosansko narodno pozorište, studenti kulturologije su učestvovali kao ravnopravni članovi koji prate i ocjenjuju pozorišne predstave i njihove zasebne umjetničke elemente.

Posebno je zanimljivo istaći spremnost Bosanskog narodnog pozorišta Zenica da nekim od studentica i studenata Kulturalnih studija koji pokazuju nesumnjivi talenat za umjetnost glume pruže mogućnost i umjetničkog angažmana u svojim projektima profesionalne pozorišne produkcije. Tako je donedavni student Imran Maglajlić uspješno položio audiciju za učešće u predstavi Viljema Šekspira „Romeo i Julija“ u režiji Selme Spahić. Studenti kulturalnih studija Kerim Demiri i Igda Jarić već godinama učestvuju u pozorišnim projektima za djecu i mlade, kao nekadašnji polaznici Dramskog studija Dječije, omladinske i lutkarske scene. Igda i Kerim su učestvovali i u predstavama Velike scene BNP Zenica u režiji Gradimira Gojera, Lajle Kaikčija, Stevana Bodrože, Slađane Kilibarde i drugih („Put u raj“, „Zatvorenih očiju“, „Mousefuckers“, „Gospođa ministarka“…).

Diplomirana kulturologinja Ermina Nišić već je decenijama članica glumačkog ansambla Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, a u svojoj umjetničkoj karijeri ostvarila je na desetine uspješnih i zapaženih glumačkih ostvarenja.Tokom i nakon studija kulturologije, Ermina se uspješno počela baviti i kreativnim poslovima  dramske pedagogije i umjetničkograda sa mlađim generacijama.

Glumac, teatrolog i dramski pedagog Miroljub Mijatović, direktor BNP Zenica, također izražava zadovoljstvo saradnjom sa Kulturalnim studijima Univerziteta u Zenici. „Studenti Kulturalnih studija pokazali su se kao izuzetno dobri saradnici koji vole umjetnost, ali i razumijevaju specifičnosti pozorišne djelatnosti. Nadam se da će se ova saradnja nastaviti i u budućnosti, uz mogućnost i dodatnog uključivanja studenata u naše projekte i poslovne aktivnosti. I mi mnogo učimo od njih, a sa njihovim entuzijazmom, vedrinom i znanjem dobijamo jednu novu svježinu i energiju u našem svakodnevnom radu“, rekao je Mijatović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *