Kulturalne studije predstavljaju izvrsnu platformu u okviru koje možete razvijati vaše afinitete

Kulturalni studij

SAMIR PURIĆ je diplomirani kulturolog. Kulturalne studije je završio u generaciji 2014/2018. sa visokom prosječnom ocjenom. Tokom i nakon studija isticao se svojim aktivnim radom i zalaganjem, a danas je profesionalno angažovan u radu nekoliko domaćih i inozemnih organizacija, primarno u nevladinom sektoru. Redovni je student II ciklusa studija menadžmenta na kojem izrađuje završni rad iz oblasti menadžmenta u kulturi. Samir Purić nam u narednih nekoliko redaka predstavlja Kulturalne studije kroz iskustvo njegovog četverogodišnjeg studiranja i utjecaja koji je ovaj studijski program imao na njegov današnji profesionalni život.

Tokom studija neke bi me osobe iz mog okruženja, čak i sa blagim podsmijehom, znale upitati šta su to zapravo kulturalne studije? Nerijetko bih im u šali odgovorio kako se neko rodi kulturan, a neko se školuje da bi to bio. Naravno, nije da im nisam znao odgovoriti ozbiljnije ili da sam se ustručavao. Baš suprotno tome, već na prvoj godini studija bilo mi je prilično jasno da se upuštam u svojevrsnu profesionalnu avanturu, ali u svakom slučaju vrlo uzbudljivu avanturu. Svakako, bilo je i onih koji su sa istinskim interesovanjem pitali isto – šta su to kulturalne studije? Takvima sam sa zadovoljstvom objašnjavao sve one brojne predmete i oblasti koje izučavamo i istražujemo, teme o kojima diskutujemo i koje propitujemo, aktivnosti koje radimo na našem studiju. Čini se da bi najlakše bilo reći: ako je predmet vašeg interesovanja u oblasti društvenih i humanističkih nauka – upišite Kulturalne studije, nećete se pokajati. No, ipak u narednih par redaka rado bih ukratko predstavio Kulturalne studije kroz iskustvo moje četiri godine studiranja.

Prvo, od čega smo krenuli jeste definicija tog širokog i kompleksnog pojma kulture. Postoje brojne definicije, razni teoretičari kulture i veliki broj publicista i istraživača davali su svoj doprinos. Meni se uvijek dopadala ona krajnje jednostavna definicija, a opet toliko opširna da vam na prvoj godini, prvim časovima, bude sasvim jasno da zapravo studirate sve što vas okružuje u vašoj društvenoj zajednici, i onoj globalnoj i ovoj lokalnoj. Ulazeći u takav jedan beskrajno široki prostor filozofije, kulturne antropologije, sociologije, muzeologije, bibliotekarstva, rodnih studija, umjetnosti, muzike, pozorišta, filma, historije, povijesti, medija, globalizacije, konzumerizma, kulturnog turizma, kulturne produkcije,  menadžmetna u kulturi, kulturne i kreativne industrije i mnogih drugih oblasti, shvatate kako se od nastanka svijeta do danas sve okreće oko čovjeka i ljudske zajednice, naših običaja koji se prenose, ali i mijenjaju i razvijaju, naše kreativnosti i stvaralačkog potencijala…

Prve dvije godine studija izučavate osnovne pojmove i pojave koji vam pomažu da svijet počnete posmatrati iz nekog drugačijeg i novog ugla. Svakodnevna dešavanja oko vas nisu više ista jer sada već uočavate procese, izučavate postupke, pratite i analizirate medijske sadržaje, filmove, umjetnička djela, literaturu, pozorišne predstave… Analizirate i diskutirate sa kolegama, asistentima i profesorima, a sve zahvaljujući nevjerovatnoj multidiscipliniarnosti koju nudi Odsjek za kulturalne studije. Kada steknete osnove, na trećoj i četvrtoj godini mnogo toga počnete primjenjivati praktično. Od posjeta i prakse u institucijama kulture i umjetničkim organizacijama, medijima, terenskom istraživanju, do analiza praktičnih sadržaja, lagano uviđate koji spektar poslova kulturolozi mogu obavljati u okvirima te kompleksne i uzbudljive profesije.  Meni lično omiljeni dio studija jeste izučavanje menadžmenta u kulturi kao novije grane u oblasti menadžmenta. Iskustvo iz nevladinog sektora koje sam nosio pomoglo mi je da shvatim rad menadžmenta institucija kulture s obzirom da kao i nevladino područje spadaju u neprofitni sektor. Kroz praktičan rad na predmetima Menadžment u kulturi, Izvedbeno scenska kultura, Kulturne i kreativne industrije imali smo priliku steći praktična znanja iz projektnog menadžmenta, marketinga kreativnih i kulturnih industrija u Bosni i Herecegovini ali i šire. Sva ova znanja su mi pomogla da nastavim svoje školovanje na II ciklusu studija Menadžmenta na Ekonomskom fakultetu i da se kroz postdiplomsko obrazovanje dodatno posvetim upravo menadžmentu u institucijama kulture, sa specifičnim interesom u oblasti upravljanja kadrovskim resursima u kulturi.

Jedno je sigurno, ukoliko volite područje novoga, ukoliko vas zanimaju humanističke i društvene nauke, tradicija i običaji, popularna kultura, mediji i umjetnosti, siguran sam da su Kulturalni studiji izvrsna platforma u okviru koje možete razvijati te vaše afinitete. No, ne treba zaboraviti, od fakulteta dobijete onoliko koliko tražite. I za sami kraj, sigurno se pitate šta možete da radite kao svršenik ovog studija. Kulturalne studije pružaju potrebnu edukaciju kroz koju se studenti mogu afirmirati kao stručnjaci za rad u muzejima, bibliotekama, medijskim i izdavačkim kućama, pozorištima, različitim ustanovama i institucijama kulture, domovima i centrima kulture, te vladinim i nevladinim organizacijama kao savjetnici za kulturnu politiku, kao istraživači i nosioci projekata u oblasti kulturne i kreativne industrije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *