Kulturalne studije kao partner još jednom međunarodnom festivalu bh. drame

Kulturalni studij Manifestacije

Odsjek za kulturalne studije već godinama odlično sarađuje sa Festivalom bosanskohercegovačke drame. Studenti i studentice do sada su na ovoj međunarodnoj kulturnoj manifestaciji bili na različite načine profesionalno angažirani, uključujući i članstvo u festivalskim žirijima.

Ove je godine izuzetno značajnu ulogu u pripremi i realizaciji 19. Festivala imao student kulturologije, a jedan je festivalski program realiziran u direktnom partnerstvu sa Odsjekom za kulturalne studije.

Festival bosanskohercegovačke drame, unatoč svim ograničavajućim okolnostima izazvanim mjerama koje je uzrokovala svjetska zdravstvena kriza, održao se i ove godine. Devetnaesta edicija ovog međunarodnog umjetničkog festivala održana je u periodu od 1. do 7. juna, pod jednostavnim i kratkim ali opisnim sloganom – „Drugačiji“. Organizator, Bosansko narodno pozorište Zenica, odlučio se da glavninu festivalskih sadržaja održi digitalno, koristeći dostupne kanale internetskog prikazivanja i promocije, u skladu sa novim umjetničkim praksama koje su dominirale na svjetskoj kulturnoj sceni u posljednja tri mjeseca.

U pripremi i realizaciji tih sadržaja ove godine poseban doprinos je dao i mladi kolega Kerim Demiri, redovni student treće godine studija kulturologije. Kerim je na ovogodišnjem Festivalu obavljao poslove snimanja, fotografije, montaže i video-arta. Na svečanosti otvaranja Festivala gospodin Miroljub Mijatović, direktor Bosanskog narodnog pozorišta i Festivala bh. drame, izdvojio je Kerimov studentski angažman i posebno se zahvalio mladim kolegama na doprinosu koji su dali u pripremi Festivala. Inače, ove je godine i jedan izuzetno značajan i zanimljiv festivalski program realiziran u partnerstvu sa Kulturalnim studijima. Riječ je o online okruglom stolu na temu „Festivali u vrijeme i nakon pandemije“ u kojem su učešće uzeli kulturni djelatnici i djelatnice iz zemalja regiona i Bosne i Hercegovine, a transkript sa zanimljivijim dijelovima tog skupa uskoro će biti dostupan i na našem portalu.

Odsjek za kulturalne studije od svog osnivanja kontinuirano sarađuje sa Festivalom bh. drame, a ta se obostrano korisna i uspješna saradnja realizira na više razina partnerstva. Za studente i studentice Kulturalnih studija izuzetnu pogodnost i privilegiju predstavlja činjenica da im je omogućen slobodan ulaz za većinu sadržaja u okviru glavnog i pratećih programa Festivala kojima mogu prisustvovati bez obaveze kupovine ulaznica. Studenti kulturologije u okviru svojih redovnih nastavnih aktivnosti i studenstkih zadataka prisustvuju i aktivno učestvuju u pratećim sadržajima Festivala bh. drame, što uključuje promocije knjiga, izložbe, koncerte, javne tribine i predavanja, čitanje drama, zajedničko slušanjei analizu umjetničko-dokumentarnih radiofonskih programa, kao i brojnim drugim sadržajima. Upravno na taj način studentima je omogućen razgvor sa istaknutim umjetnicima i umjetnicama, autorima i autoricama, razvijaju se njihove komunikacijske sposobnosti i vještine javnog nastupa, čime je praktični segment nastavnog procesa izuzetno obogaćen.

Pored toga, studenti već nekoliko generacija Kulturalnih studija su saradnici u poslovima produkcije i organizacije Festivala bh. drame, kao pripravnici BNP Zenica ili kao volonteri-saradnici. Ovisno o poslovnim potrebama i ličnim afinitetima studenata, oni su uključeni u različite aspekte pripreme i realizacije Festivala, sarađuju sa radnicima Pozorišta i drugim festivalskim saradnicima, obavljaju poslove domaćina gostujućim ansamblima i umjetnicima, angažovani su na zadacima pripreme pratećih sadržaja, komunikacije sa publikom, medijima i gostima Festivala, kao i na brojnim drugim poslovima organizacije i koordinacije festivalskih aktivnosti.

Zanimljivo je da su u žirijima publike Festivala bh. Drame u nekoliko navrata do sada učestvovali neki od studenata i studentica studija kulturologije. Oni su kao ravnopravni članovi tih ocjenjivačkih tijela pratili i valorizovali pozorišne predstave i njihove zasebne umjetničke elemente, zajedno sa drugim istaknutim osobama iz kulturnog života Zenice i Bosne i Hercegovine.

Festival bosanskohercegovačke drame održava se u Zenici u organizaciji Bosanskog narodnog pozorišta još od 2002. godine. Festival predstavlja prvi i jedini festival bosanskohercegovačke nacionalne dramaturgije, književnosti i autorskog teatra, a kao osnovni preduslov za učešće predstava i umjetničkih projekata u glavnom kompeticijskom programu Festivala jeste da su autori i autorice iz Bosne i Hercegovine ili da su tokom svoje profesionalne karijere bili direktno vezani za bosanskohercegovački kulturni prostor. Na Festivalu su do sada nastupali umjetnički ansambli i umjetnici iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Norveške, Turske… Festival bh. drame je jedna od najvećih i najznačajnijih manifestacija kulture na području Zenice i Zeničko-dobojskog kantona i kao takva je uvrštena u strateške dokumente kulturne politike ZDK i strategije razvoja grada Zenice.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *