Aktivnosti Projektnog tima Odsjeka za kulturalne studije

Kulturalni studij Obrazovanje

Odsjek za kulturalne studije je mlad ali moderan studijski program, a nastavnici i saradnici zajedno sa sadašnjim i bivšim studentima nastoje pronaći neke nove načine za unapređenje kvaliteta nastave. Teoretska znanja iz kulturologije predstavljaju samo jedan segment obrazovanja, ali, tek sa primjenom tih znanja u praksi se može očekivati potpun i kvalitetan profesionalni razvoj. Studenti Odsjeka za kulturalne studije tokom samih studija jedan dio svojih aktivnosti i obaveza ispunjavaju kroz rad u različitim kulturnim institucijama (muzeji, biblioteke, pozorišta) i medijskim ustanovama.

Međutim, kako bi se praktična nastava dodatno podigla na viši nivo krajem 2018. godine pokrenut je Projektni tim Odsjeka za kulturalne studije kojeg čine sadašnji, ali i bivši studenti kulturologije. Osnovna misija Projektnog tima je da sadašnji i bivši studenti, a uz pomoć nastavnika i saradnika, rade na izradi i realizaciji projektnih ideja, odnosno da prođu kompletan proces od definiranja projektne ideje, izrade projektne aplikacije, pronalaska izvora finansiranja, realiziranja i monitoringa projekta, prezentacije rezultata i primjenu projekta, pa sve do izrade izvještaja i pravdanja sredstava utrošenih tokom realizacije projekta.

Projektni tim je, tokom 2019. godine, izradio projektni zadatak pod nazivom „Komparativna analiza kulturnih identiteta Zenice“ čiji je cilj utvrditi šta je to bio kulturni identitet Zenice nekada, te da li se on i u kojoj mjeri promijenio danas. Realizacija projekta je predviđena u nekoliko faza, a prva od njih, pod nazivom „Mapiranje industrijske baštine grada Zenice“, je završena krajem 2019. godine kada je upriličena i javna prezentacija rezultata istraživanja. Ova faza je podrazumijevala utvrđivanje reprezentativnih primjera industrijske baštine u Zenici, a u konačnici je određeno pet takvih objekata i to: Upravna zgrada Rudnika mrkog uglja, Fabrika papira – Papirna, Stara upravna zgrada Željezare, Nova upravna zgrada Željezare i Termoelektrana u Zenici. Nakon utvrđivanja reprezentativnih objekata izvršeno je njihovo mapiranje, utvrđivanje sadašnjeg stanja, zatim prikupljanje podataka o historijatu svakog od pojedinih objekata te pronalazak planova o budućem korištenju pojedinih objekata. Iz prikupljenih materijala utvrđeni su i određeni zaključci, a kompletan materijal zajedno sa zaključcima je uobličen u pisanu formu te stavljen na javni uvid svim zaniteresovanim.

U prostorijama Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zenici, 18. decembra 2019. godine, javnosti su prezentirani rezultati prve faze istraživanja.

Više informacija o prvoj fazi projekta, pod nazivom „Industrijska baština grada Zenice“, možete vidjeti u publikaciji nastaloj u okvir projekta dostupnoj na linku: https://www.academia.edu/41398154/Mapiranje_industrijske_ba%C5%A1tine_grada_Zenice

Fotografije sa javne prezentacije rezultata istraživanja održane 18. decembra 2019. godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *